ДАМИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО: НАШАТА ВАЛЯ ОТ PURA VIDA ORGANIC FARM

Валентина Димитрова е модел и заедно със съпруга си живее за известно време живее в САЩ. Още докато са в Ню Йорк, купуват няколко парцела земеделска земя в село Аканджиево, област Пазарджик. Младото семейство и родителите им бавно започват да връщат живота в изоставените полета. Идея им да възродят биоземеделието в малкото селце, създавайки Pura Vida Organic Farm, се ражда по време на пътешествие из Южна Америка. А в реализацията й първоначално е желанието да създадат малък бизнес, осигурявайки си чиста и здравословна храна.

– Как виждате българското селско стопанство след 10 години? 

– Страхувам се да дам оптимистична прогноза, виждайки посоката, в която се развива селското ни стопанство. А именно тромава административна машина, корупция и лобиране на определени кръгове от производители, недостиг на работна ръка. Въпреки всичко не губя вяра, че нещо позитивно ще се случи най-накрая в държавата ни.
– Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в сектора? 
– Земеделието е едно от нещата, с които се занимавам, но не мога да кажа, че изкарвам парите си от него. По-скоро гледам на това като на инвестиция за бъдещето на семейството ми. За мен и семейството ми чистата храна е от жизнено важно значение, и това е причината да се занимаваме със земеделие.
– Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?
– Че на пук на всички трудности човек трябва да се бори за мечтите си, защото именно те ще му донесат щастие. Също така осъзнах каква радост носи фактът, че човек се занимава с нещо полезно, а именно произвеждането на чиста храна и благодарение на това намерих много нови приятели.
– Кое Ви амбицира? 
– Съпругът ми и това, че имаме новороден син. Надявам се да наследи нашата амбициозност и борбеност в живота.
– Как подбирате хората, с които работите? 
– Трудно си позволява човек лукса въобще да подбира. Работната ръка е толкова малко, че или си търпелив да превъзпиташ някого или, както често ни се случва, трябва сами да си вършим почти всичката работа.
– Как се прави успешен агробизнес в България?
– Като успеем ще споделим. За сега нашата ферма е едно много скъпо хоби. А иначе по принцип смятам, че с много връзки в правителството и банките.

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.