Фермата

Pura Vida Organic Farm е семейна биоферма за отглеждане на зеленчуци и плодове по щадящ природата начин.

„Нашата семейна биоферма, е резултат от егоистичните ни подбуди – искахме качествена храна, която да консумираме, без притеснение за това откъде идва и как е добита.“, споделят Кристиан и Валентина Василеви, основатели на фермата.

СЪЗДАТЕЛИТЕ

Кристиан и Валентина са семейство. Двамата обичат това, което правят, защото, освен че продават продукцията на фермата, те се хранят с нея. Затова и не е лека задачата им да напуснат космополитния Ню Йорк, в който са инвестирали много, за да развиват собствен бизнес в плодороден, но западнал регион у нас – Пазарджишкият.

УНИКАЛНОСТТА

Моделът на Pura Vida Organic Farm не е нов. Подобни ферми съществуват в България. Уникалното на фермата, обаче, е в това, че продукцията се отглежда по щадящ природата начин, като не се ползват химикали и препарати за насърчаване на добива или опазване на реколтата.

ПЛОЩТА НА ФЕРМАТА

Фермерите отглеждат сезонни плодове и зеленчуци върху 1,5 дка оранжерийна площ и 3 дка открити градини. Част от фермата са и 6 дка лозя, в които се отглежда грозде сорт “Ркацители”, както и 40 дка ниви, на които е засят еднозърнест лимец. В зеленчукопроизводството се разчита на биосемена, внесени от САЩ, щата Вермонт, както и на традиционни сортове български семена, запазени в семейството от поколения.

БЕЗ ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ И ТОРОВЕ

Фермерите на Pura Vida Organic Farm не използват химически стимуланти или препарати за защита, които са на химическа основа.

Торенето се осъществява с биохумус, който се произвежда във фермата, като за това се ползва червен калифорнийски червей. За борба с различните вредителите се използват естествени отвари, чиято ефективност е проверена във времето:

  • със смес от коприва, например, се унищожават въшките и белокрилките;
  • разтворът от вода, прясно мляко и йод, както и с айран от кисело мляко, помага в борбата с срещу маната по краставици и домати;
  • с отвара от люти чушлета, чесън, оцет и вода се атакуват миризливките и т.н.

Фермерите понякога губят битки, но не се отказват и опитват отново. Защото разчитат не на количеството, а на качеството на произведената храна. „Искаме накрая да откъснем точно това, което бихме консумирали, без никакво притеснение и тревога за произхода и качеството.“, споделят Кристиан и Валентина.

ЕКИПЪТ

Във фермата работят родителите на Валентина, които се грижат за качеството на зеленчуците. Работници във фермата са и местни хора от с. Аканджиево с опит.

« на 2 »