НАШАТА МЕЧТА

Добре дошли в сайта на Pura Vida Organic Farm. Нашата мечта.

Как стигнахме от Ню Йорк до Аканджиево?

Нашата идея да възродим биоземеделието в Аканджиево, създавайки Pura Vida Organic Farm, се роди по време на пътешествие из Южна Америка. А в реализацията й първоначално е желанието ни да създадем малък бизнес за родителите ни в село Аканджиево, осигурявайки си чиста и здравословна храна.

Ние живеем над 10 години в САЩ и от 5 в Ню Йорк, където ни отведоха кариерите ни на модели. Модният бизнес ни среща в Хонконг и оттогава сме неразделни. От 2015 г. официално сме семейство, а сватбата ни доведе модни агенти от цял свят в България. Плановете ни за бъдещето се въртят около Маями, където животът е по-спокоен от този в неспящия Ню Йорк и предразполага за отглеждането на малкия ни син Лео, докато Кристиан развива своята концепция за боксови зали. Крис е активен спортист, завършил Националната академия по спорт и медицина в Ню Йорк, неговата голяма страст е именно на ринга. В съдружие с олимпиец той създаде една от най-посещаваните зали в Ню Йорк в момента – Shadowbox NYC, а сред клиентите му са звезди като Адриана Лима, Джерард Бътлър и Луси Лиу, бизнесмени и арабски принцеси.

Първите стъпки

Още докато бяхме в Ню Йорк, купихме няколко изоставени от собствениците си парцела в село Аканджиево и заедно с родителите ни бавно и с ентусиазъм се заехме да върнем живота в тях. Ние вярваме, че когато намериш място, на което да се слееш в пълна хармония с природата, енергията, която получаваш, е неописуема.

Селекцията на нашите зеленчуци и плодове

За поредна година само доматите в оранжерията са над 15 вида – от лилави или в шоколадов цвят, до жълти чери с червени резки и едни, приличащи на минитикви. Радваме се още на шарени моркови (виненочервени отвън и жълти отвътре), крехките листа на кейл (къдраво зеле) и манголд (листно цвекло). По-екзотичните семена намерихме във Върмонт, САЩ, които още от началото на 90-те, преди да се запознаем с ГМО, събират различни семена и ги разсаждат по екологична система. Кристиан пък селектира български сортове от района и ги добави към дългия списък на фермата, заедно с няколко дръвчета нар за разкош.

Стараем се да използваме всяка педя от земята – френско грозде, касис и лози пълзят по дуварите, а тънки овошки дават заявка за шарена сянка – ябълки, круши, смокини и череши. Разположили сме и няколко миникошера с пчели, които да се грижат за опрашването.

Ние не се финансираме от държавата, нито ползваме евросубсидии

Бавно и с ентусиазъм разработваме фермата си изцяло с лични средства. Засадихме растенията на етапи. Ако с нещо не потръгне, пробваме с друго. Вече изпитахме няколко пъти обратите на времето, поразиите на орди мравки, „капризите“ на някои от специалните сортове, донесени отвъд океана. Борихме се и с киселинните дъждове, допълнително тровещи почвата и създаващи условия за нови бактерии, които съсипват растенията.

Ние не пръскаме с химикали и не торим с химични елементи

Въпреки всичко, уверено продължаваме да се съпротивяваме срещу пръскането дори с биопрепарати, да разчитаме на полезните насекоми, алелопатия (взаимодействие между различни видове растения) и сеитбообращението. Поливаме и пръскаме с настойка от коприва, засаждаме чубрица, латинки и невени, за да отблъскваме паразитите. Освен това торим единствено с биохумус, защото имаме малка ферма за червени калифорнийски червеи.

Името на нашата ферма е… специално

Благодарение на работата си като модели, имахме възможността да пътуваме до места из целия свят, които малко хора имат шанса да видят. От едно такова пътуване се роди и името на фермата. Бяхме на почивка в Коста Рика, в местността Монтеверде. Място с уникален микроклимат от четири сезона, разпределен по часове – ситен дъждец се сменя със слънце и зверска жега, после става студено и през нощта се завиваш. Там можеш да наблюдаваш явлението cloud forest – джунглата в облаци. Отидохме и още по на юг, в тихоокеанската част. Посрещнаха ни в дървена къща на хълм, пред нея скован бар със 180 градуса гледка към океана, а зад теб джунгла. Домакинът ни беше същински пират – висок 50-годишен американец с папагал на рамото и нонстоп напушен, усмихнат, адски забавен. Място като на филм. И всъщност поздравът Pura Vida е като мото на Коста Рика. Означава „чист живот“, но в смисъл хубав живот – да живееш пълноценно и да си щастлив всеки ден. Пожелават си го и за здравей, и за сбогуване. Затова и ние имаме нашата pura vida.