КРИС И ВАЛЯ: В БЪЛГАРИЯ ИМА ДЕФИЦИТ НА ЧЕСТНОСТ

У нас има една група хора, които заслужават доверие и които могат да случат важните промени, вярват Кристиан и Валентина Василеви 

Кристиан и Валентина са семейство. Двамата обичат това, което правят, защото, освен че продават продукцията на фермата, те се хранят с нея. Затова и не е лека задачата им да оставят Ню Йорк, в който са инвестирали много, за да развиват собствен бизнес в плодороден, но западнал регион у нас – Пазарджишкият. Фермата се намира в село Аканджиево и дава работа на … хора от района.

Уникалното на Pura Vida Organic Farm обаче е в това, че продукцията се отглежда по щадящ природата начин, като не се ползват химикали и препарати за насърчаване на добива или опазване на реколтата.

Фермерите отглеждат сезонни плодове и зеленчуци върху 1,5 дка оранжерийна площ и 3 дка открити градини. Част от фермата са и 6 дка лозя, в които се отглежда грозде сорт “Ркацители”, както и 40 дка ниви, на които е засят еднозърнест лимец. В зеленчукопроизводството се разчита на биосемена, внесени от САЩ, щата Вермонт, както и на традиционни сортове български семена, запазени в семейството от поколения. Фермерите на Pura Vida Organic Farm не използват химически стимуланти или препарати за защита, които са на химическа основа.

Помолихме Кристиан и Валентина  да разкажат за трудностите, изборите и мечтите си. 

  

– Крис и Валя, може ли да се представите – какви хора сте, какво е това, което ви събра и което ви обединява, с какво се занимавахте преди да се върнете в България? 

Кристиан: Аз съм Кристиан Василев и съм икономист по образование. От 17 години живея извън България и работя в модната индустрия, също съм предприемач в областта на спорта и красотата. Държа да подчертая, че не сме се върнали постоянно да живеем само в България. По-скоро инвестирахме в създаването на биоферма, за да сбъднем наша мечта – да произвеждаме чиста от химикали храна. Другата причина за действията ни е желанието да осигурим честен начин на препитание за членове от семейството ни, които се намираха в тежък момент и имаха нужда от нашата подкрепа. Причината, която ни събра като двойка, а от две години и като съпрузи, е сходството в характерите и общата ни визия за това как бихме искали да се развиваме и живеем.

Валентина: Аз съм родена и отраснах в с. Аканджиево, което се намира край Белово. В региона завърших средното си образование. По природа съм пътешественик и така се оказах в Щатите. Започнах да работя в магазин, там ме откриха за моята кариера като фотомодел. Първаначално снимах по-малко, но после, чрез агенцията и много труд, станах лице на някои световни козметични и модни марки. В Кристиан откривам опора и човек, с когото споделям мечтите си. Смятам, че съм автентична, искрена и трудолюбива.

– Как дойде идеята да създадете биоферма и колко време отне от решението до началото? Чия мечта беше фермата и имаше ли компромиси от единия или от другия в семейството? 

Кристиан: Мечтата за фермата беше моя. Тя бе споделена безкомпромисно от съпругата ми Валентина, тъй като и за двама ни има огромно желание каква храна консумираме. Последвалата злополука с бащата на Валя допълни мотивацията ни да осъществим тази мечта. Искахме да го подкрепим морално и да му помогнем да се вдигне отново на крака, а също семейството ни да има свой бизнес, като се издържа от труда си.

Валентина: Осъзнахме, че ако искаме истинска и пълноценна храна за нас и нашите бъдещи деца, то трябва да си я произведем сами. А фактът, че можем да споделим нашата произведена с любов и грижа продукция с други хора, ни прави много щастливи и полезни. Ние сме от хората, които се стремят да правят своя скромен бизнес честно и отговорно. Ние знаем колко труд и усилия влагаме, както и как го правим. И по тази причина не правим компромиси. Когато обещаваме, че ще произвеждаме биохрана, ние произвеждаме биохрана. Не правим компромиси и по отношение на връзката с клиентите. Държим хората да ни споделят обратно за това, което не се случва добре според тях.

– Казват, че да се занимаваш със земеделие у нас е трудна и неблагодарна работа. По-трудно ли е, когато говорим за биоземеделие? Как се свързвате с клиентите си и може ли човек да се издържа с биоземеделие в България?

Кристиан: За всички е ясно, че в България смелите хора имат трудности, особено когато са дребни и средни предприемачи. Далеч корупцията не е основният проблем. Проблем е отношението на завист, на връзкарство и на толериране на неподходящите. Така е и в биоземеделието. Не искам да натягам атмосферата, само ще кажа че е всеизвестно на кого помага държавната администрация – на онези, които връщат в партийните касички. В България не се прави нищо, за да се стимулират хората да произвеждат чиста храна. Заради интересите на големите компании и заради интересите на местните феодали.

Валентина: В момента бизнесът ни е на две години. Създаваме нови работни места и направихме всичко единствено със собствени средства. Логично е инвестицията да надвишава многократно моментните печалби и не мога да си представя, че в държава като нашата, предприемач може да издържа такъв бизнес, без други финансови източници. Остава надеждата поне след пет години да стане по-добре. И парите на Европа и държавата да се инвестират в знаещите, можещите и хората с кауза, а не чрез имитация на биоземеделие да се финансират политици или местни мутри.

– Кое е това, от което и двамата никога не бихте се отказали?

Кристиан: Семейството, истинската храна и мечтите си.

Валeнтина: Вярата в таланта, възможностите и добрите хора. Защото е факт, че имаме много ценни приятели, без които нашите усилия нямаше да са увенчани с успех. У нас има една група хора, част от които са ни клиенти, които заслужават доверие. Хора, които могат да случат важните промени.

– Казвате, че искате децата ви да растат в България. Как изглежда онази България, в която искате да отгледате децата си?

Кристиан: Причините, поради които искаме децата ни да прекарват повече време в България, докато са малки, са семейството ни, природата на красивата ни родина и желанието ни да знаят и да се гордеят, че са българи. За съжаление управляващата ни вече десетилетия политическа класа допринася за това българите да търсят справедливо препитание в чужбина. Силно се надявам онази бъдеща България, за която всички толкова дълго мечтаем, да има най-вече справедлива съдебна система и да уважава хората с техния принос. В България има огромен дефицит на честност. Куца ни и откритостта. Робският манталитет, дребното съществуване и всичко да става без усилия, са само част от чертите, които, ако променим като нация, ще постигнем много.

Източник: http://streetwatch.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.